Arbetsförmedlingens tjänster

Arbetsförmedlingen har fått tagit emot ganska mycket kritik de senaste åren, men i själva verket är det en myndighet som det finns mycket att hämta från. Här kommer ett par saker som vi gillar med Arbetsförmedlingen.

Platsbanken

På Arbetsförmedlingens hemsida och på deras lokala kontor så får du tillgång till tiotusentals lediga jobb. Du hittar dessa på ”Platsbanken” och allt är sökbart, du kan söka på ort, yrke och andra sökord. Du ser klart och tydligt vad man söker och vilket företag det är som söker efter ny arbetskraft. Arbetsförmedlingen har vissa standarder som man går efter och arbetsgivare ska uppfylla dessa, då blir det en högre kvalitet på annonserna med de lediga tjänsterna. Mindre frågetecken helt enkelt när man som arbetssökande ska skriva eller kontakta företaget i fråga.

CV och jobbansökan

Vi på jobbstart tipsar om hur du kan ta fram ett bra CV och en jobbansökan, men även Arbetsförmedlingen har ett bra upplägg med en stor databas kring detta. Vi rekommenderar att du kolla både här hos oss och på Arbetsförmedlingens hemsida för att, vi vill att du ska lyckas och kan du hämta information från flera håll är det bara bra.

Där får du tips och råd samt exempel på hur ett CV ska vara utformat. Vad det ska innehålla och viktiga saker att lyfta fram när du söker jobb.

Annat stöd och service

Behöver du lite extrahjälp med att söka jobb så finns Arbetsförmedlingens personal där för dig. Man kan hjälpa personer som är under 25 år, personer som kommer från ett annat land, långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättningar osv. Du får oftast träffa en person på plats eller i alla fall prata med någon som du kan fråga om råd.

Arbetsförmedlingen har regelbundna aktiviteter där man håller mindre föreläsningar och bjuder in företag som vill rekrytera. Detta är vad Arbetsförmedlingen kan erbjuda dig:

  • Träffa arbetsgivare på plats för rekrytering, du får möta dem personligen
  • Fakta om utbildningar och olika yrken som man kan söka
  • Fakta om hur det ligger till på arbetsmarknaden med dagsaktuella uppgifter
  • Starta eget-träffar
  • Information om studier utomlands
  • Hjälp med förberedelser inför en jobbintervju och framtagande av CV

Använd webbplatsen

Med internet och en bärbar dator så kan du vara väldigt flexibel i ditt jobbsökande. Använd Arbetsförmedlingens webbplats flitigt och gör det på annat håll om du kan. Försök att få till en bra rutin under dina dagar och ta dig upp ur sängen samt att du planerar för dagen. Sätt dig på ett fik eller till och med i någon av Arbetsförmedlingens lokaler. Där hittar du också datorer som kan användas till att söka jobb, utbildningar, skriva CV osv.

Genom att skapa ett konto på Arbetsförmedlingens webbplats så får du tillgång till en hel del tjänster. Du kan t.ex. rapportera dina aktiviteter direkt på nätet om du vill, du kan skriva in dig i databasen där arbetsgivare söker efter lämpliga kandidater. Du får tillgång till din handlingsplan och profil.

Vi rekommenderar absolut att du tar hjälp av Arbetsförmedlingens hemsida. Här är länken, klicka på den så kommer du vidare http://www.arbetsformedlingen.se/