Starta eget

Ett alternativ som många väljer är att starta en egen firma, ett företag som de själva kan driva och tjäna pengar på. Vi tror att många går och drömmer om att vara sin egen chef men tar sig aldrig mod till att ta steget fullt ut. Då kan en situation med ofrivillig arbetslöshet vara ett perfekt tillfälle att pröva sina vingar, om man känner sig redo. Fallgropar finns det alltid och vi skulle ljuga om vi sa att ”driva eget är enkelt”, för det är ett hårt jobb nästan hela tiden oavsett om allt går bra eller inte.

Detta kan du börja med

Det finns saker som kan vara bra att veta innan man startar ett eget företag. Bäst är om man har någon i sin närhet, någon som man kan fråga specifika frågor kring företagande, administration och annat som hör till. Erfarna företagare har för det mesta koll på allt sådant, de mindre i alla fall.

Starta inte ditt företag innan du har undersökt om du kan få bidrag för den första tiden genom aktivitetsstöd. Du kan ta kontakt med arbetsförmedlingen innan du börjar registrera ditt företag.

Se också till att du verkligen kan klara av det och är beredd på en tuff period. För många är de första åren kritiska när det är mycket jobb för lite pengar, det kan komma noll kronor under flera månader, det måste man vara beredd på. Att starta företag ger dig inte guld och gröna skogar per automatik, du måste bygga för att kunna hämta hem din belöning.

Köp böcker, läs tidningar och på nätet om företagande och framförallt ekonomi. Du ska vara disciplinerad när det kommer till pengar, saknar du kunskap där kan din resa bli mycket svår i slutändan. Ett väldigt bra tips för nya företagare är att separera företagets och din privata ekonomi från första dagen. Nästla inte in dig i krångliga transaktioner som du knappt kommer ihåg. Ett av de första sakerna du kan införskaffa är ett speciellt bankkonto och kort för ditt företag, samt någon hjälp med bokföringen.

Planera och skriv en affärsplan som också har en marknadsföringsplan. Det kan vara bra att få ner dina idéer på papper, då ser du svart på vitt vad det handlar om och om kalkylerna stämmer. Glöm inte bort att du ska marknadsföra dig och ditt företag också, därför måste du kunna sälja, till en viss mån. Öppnar du ett nytt företag vet ingen om att du finns, du måste sprida ordet. Kan du göra affärer genom internet så ska du läsa på hur internetmarknadsföring fungerar med annonser, sökmotoroptimering osv. Läs till dig grunderna i alla fall, du behöver inte bli någon stjärnsäljare på en vecka.

Fungerar inte alla dina affärsplaner så är det kanske dags att gå vidare? Det är något som svider enormt om man väljer att ge upp, men tänk på att inte fastna i idéer som du inte tjänar några pengar på. Det finns heller inga misslyckanden anser vi, bara erfarenheter, om du reser dig igen efter att du har fallit.