Tipsen till ett bra CV

Allt hänger kanske inte på ditt CV när du söker jobb men du kommer att öka dina chanser att få komma på en arbetsintervju om rekryterarna kan tolka det rätt. Det finns vissa standarder att gå efter eller så kör man på ett eget upplägg. Här kommer ett par tips och råd på vägen till ett bra CV.

Har du inte tid, skaffa mallar i stället

Vi börjar med att ta upp ett av de tips som vi ger ut ganska ofta, och det är att det finns mängder med CV-mallar att ladda hem på nätet. De flesta är helt gratis men det finns också varianter som kostar några kronor, men då brukar man få med lite mer.

Har du inte tid eller kunskap så är mallar ditt bästa alternativ. Här är ett par sidor där du kan ladda hem dina CV-mallar:

http://www.cv-mallar.se/
http://www.unionen.se/filer/cv-mallar

På dessa adresser är mallarna helt gratis. Hämta hur många gånger du vill.

Skriv ditt eget CV – Tips och Råd

Vi rekommenderar att du håller dig relativt kort när du tar fram ditt eget CV. Hela ditt CV ska inte vara längre än tre A4-sidor långt och det ska ge en snabb bild av dig som person och dina erfarenheter. Ett bra tips är att försöka att anpassa ett CV efter varje tjänst man söker, olika tjänster har olika krav och du ska försöka att lyfta fram just dessa i ditt CV, så att man kan ge vad du kan bidra med i arbetet.

Personuppgifterna högst upp

Namn, kontaktuppgifter och födelsedatum ska med fördel finnas med högst upp i dokumentet.

Utbildningar

När du anger utbildningar ska dessa skrivas ner med skolans namn, program/kurs du har läst och mellan vilka datum. Börja med den senaste utbildningen och fortsätt bakåt. Du behöver inte ta med din grundskola om du har gått en eller flera kurser/utbildningar efter det, det viktigaste är att utbildningarna är aktuella för tjänsten som du söker.

Arbetslivserfarenheter

Det viktigaste är att lyfta fram den arbetslivserfarenhet som är aktuell för tjänster du söker. Om du har väldigt många kan du begränsa till de som passar in på tjänsten. Du kan också lista alla dina erfarenheter om du inte har många i ryggsäcken, det kan vara bra. Då skriver du översiktligt vad du har haft för arbetsuppgifter och resultaten av det. Börja med den senaste och arbeta din bakåt.

Språk och övriga kunskaper

Glöm inte att nämna vilka språk du talar, gradera dem gärna med tal och skrift. Ta också med vilka datorprogram du behärskar samt övrig info som kan vara relevant för tjänsten.

Referenser

Det räcker med att skriva ner att ”referenser lämnas på begäran”, då kan rekryteraren fråga dig om dem vid ett senare tillfälle. Du behöver inte ange dessa direkt på ditt CV. Men tänk på vilka du lämnar som referens och ta kontakt med dessa innan du ska söka tjänsten. Det är bättre att dessa personer har dig färskt i minnet när någon ringer och ber om referenserna, du har mycket att tjäna på det.

Personligt brev

Det personliga brevet kan du färga lite mer än allt det andra i CV:t. Här kan du beskriva dig själv mer som person och vad du kan få fram dina styrkor och svagheter. Du ska övertyga rekryteraren att du är rätt person för tjänsten.

Program för att skriva CV i

I vanliga fall använder man Microsoft Word för att skriva dokument men alla har inte tillgång till en licens som kostar ganska mycket. Det finns alternativ som fungerar bra, Open Office är en gratis programvara för Windows och Mac. Den kan laddas ner på http://www.openoffice.org/sv/